Rätt till föräldraledighet

Rätt till föräldraledighet

I Sverige är alla företag skyldiga att ge sina anställda ledigt när de väljer att skaffa ett barn. Detta gäller för både killar och tjejer. Tyvärr är det många som fortfarande inte vet exakt vad de har rätt till och därmed går miste om sina rättigheter. Därför ska vi idag gå igenom exakt vad Föräldrarledighetslagen säger.

Mamma/pappa ledighet

Båda föräldrarna har rätt att vara lediga med sitt barn, dock under olika tider. Totalt har föräldrarna rätt till 480 dagar. Mamman kan börja sin ledighet upp till 60 dagar innan den planerade förlossningen. Fadern kan som mest få ledigt i 10 dagar kring födseln för att vara med. Båda har också rätt att vara lediga för att gå på en föräldrautbildning.

Ersättning vid föräldraledighet

När du är föräldraledig har du rätt till föräldrapenning. Det är en ersättning som du får för att vara hemma med ditt barn. Den grundar sig på din tidigare lön och ligger för det mesta på ca 80% av din tidigare inkomst. Båda pappan och mamman kan få dessa pengar men inte samtidigt. Undantaget är 30 dagar, s.k. dubbeldagar, när båda föräldrarna kan vara hemma med barnet och ta ut föräldrapenning.

Komma tillbaka till jobbet

Under din ledighet har du rätt att fortfarande vara anställd hos ditt företag. Du har till exempel rätt till samma löneförhandlingar som dina kollegor och du har ett anställningsskydd. Det betyder att om du bli uppsagd under din föräldraledighet kommer din uppsägningstid inte börja gälla förens efter din föräldraledighet är över.

Tvist med din arbetsgivare

Om du och din arbetsgivare inte kan komma överens om vad som ska gälla när du går på föräldraledighet är det en bra idé att kontakta RiVe Juridiska Byrå. De kan Sveriges arbetsrätt utan och innan och kan därmed hjälpa dig att få den ledighet eller ersättning som du har rätt till. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar en bra juristbyrå för att få rätt mot din arbetsgivare och RiVe är en av de bästa i branschen.