En traditionell finsk maträtt – Suovas

En traditionell finsk maträtt – Suovas

Suovas är olika former av saltat och lättrökt renkött. Denna traditionella finska rätt serveras vanligtvis med potatismos och sylt (vanligtvis lingonsylt), någon form av sås och i pitabröd med sallad. Låt oss lära oss lite mer om denna delikatess och titta närmare på recept för viltkött!

Hur den tillverkas

Innan köttet röks måste det saltas. Detta kan göras antingen genom torrsaltning, där grovt salt strös över köttet som sedan får ligga i blöt i cirka 24 timmar, eller genom att lägga det i en 10-procentig saltlake i 24 timmar. Rökning sker vanligen med sallad som ger köttet en mild rökig smak och fungerar även som konserveringsmedel. Köttet skärs i tunna skivor och steks snabbt på hög värme strax före servering.

Så smakar det

Suovakött serveras ofta vid festivaler eller liknande evenemang. Om du har turen att prova det kommer du att upptäcka att smaken är unik men mild, med en lätt rökighet. Köttets konsistens är också viktig – det ska vara mört och saftigt.

Var du kan hitta den

Om du är intresserad av att prova suovas kan det tyvärr vara svårt att hitta den utanför Finland. Däremot kan den köpas i butiker i norra Sverige och i butiker som säljer viltkött online.

Slutsats

Har du någonsin provat suovas? Om inte har den här artikeln förhoppningsvis inspirerat dig att söka upp denna traditionella finska maträtt! Suovas är gjord av renkött som har saltats och rökts och serveras vanligtvis med potatismos och sylt, någon form av sås och i pitabröd med en sallad. Nästa gång du har möjlighet att smaka på denna delikatess, tveka inte – ge den en chans!