Kosttillskotten du behöver till träningen

Kosttillskotten du behöver till träningen

Kosttillskott är ämnen som tillsätts i kosten för att ge extra näringsämnen. De vanligaste typerna av kosttillskott är vitaminer, mineraler och örter.

Det finns många olika typer av kosttillskott, som brett kan delas in i tre grupper:

  • Vitaminer och mineraler: dessa kommer ofta i pillerform och har en positiv effekt på kroppens ämnesomsättning.
  • Örter: dessa kosttillskott tenderar att finnas i flytande form, eftersom de vanligtvis behöver spädas ut före konsumtion. De har en lång rad effekter på kroppen och kan hjälpa mot besvär som huvudvärk eller förkylning.
  • Övriga: denna kategori inkluderar artiklar som kreatin, måltidsersättningar, proteinpulver, viktminskningstillskott etc. Dessa faller inte i någon annan kategori men kan ändå ha en positiv påverkan på träningen.

Vad är kreatin?

Kreatin är ett kosttillskott som finns i djur- och fiskkött. Det hjälper kroppen att producera energi och bygger muskelmassa. Kreatin har använts av idrottare i många år, men det har också använts av personer som inte är aktiva eller inte tränar regelbundet. Det finns som ett pulver att blanda med vatten eller andra drycker, som tabletter, kapslar eller som en del av en drickfärdig shake.

Vad är proteinpulver?

Proteinpulver är ett kosttillskott som är tillverkat av protein. Det används ofta av personer som styrketränar eller de som vill gå ner i vikt.

Proteinet i proteinpulver kan komma från en mängd olika källor, inklusive animaliska och växtbaserade produkter. Vassle, soja, ärtor, ris och hampa är alla populära källor till veganskt proteinpulver.

Proteinpulver kan användas som ett alternativ till att äta kött eller andra proteinrika livsmedel som ägg och ost. Proteinpulver kan också användas som måltidsersättning om du försöker gå ner i vikt eller om du är på språng och inte har tid för en måltid.